Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Μυκηναϊκό νεκροταφείο Βούντενης

Ο μυκηναϊκός οικισμός της Βούντενης αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εγκαταστάσεις της λεγόμενης περιφέρειας του Μυκηναϊκού κόσμου. Όπως αποδείχτηκε από τις ανασκαφικές έρευνες που έγιναν τόσο στον οικισμό όσο και στο νεκροταφείο, η ζωή του οικισμού διήρκεσε σχεδόν πεντακόσια χρόνια (1500-1000 π.Χ.). Η Βούντενη και ειδικότερα το πλάτωμα Μπόρτζι είχε όλες τις προϋποθέσεις που ήταν αναγκαίες όχι μόνο για την ίδρυση, αλλά και για την επιβίωση - για μεγάλο χρονικό διάστημα - μιας μυκηναϊκής εγκατάστασης.

Στο νεκροταφείο της Βούντενης συναντά κανείς ενδιαφέρουσα ποικιλία σχημάτων θαλαμωτών τάφων. Υπάρχουν θάλαμοι διαφόρων διαστάσεων και σχημάτων όπως κυκλικοί, τετράγωνοι, πεταλόσχημοι, τετράπλευροι με θόλο καθώς και τάφοι με ακανόνιστη κάτοψη. Οι μεγαλύτεροι από όλους του τάφους είναι οι τάφοι 4 και 75 οι οποίοι εξαιτίας των αρχιτεκτονικών λεπτομερειών τους και των μεγάλων διαστάσεών τους πρέπει να ανήκαν σε αξιωματούχους της μυκηναϊκής εγκατάστασης της Βούντενης.


 

Πολλά από τα ευρήματα που έχουν έρθει στο φως, όπως αγγεία, εργαλεία, όπλα και κοσμήματα, έχουν μεταφερθεί και εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.


Η γενική είσοδος είναι 3€ ευρώ, 2€ για άτομα άνω των 65 ετών, δωρεάν για παιδιά, μαθητές, φοιτητές, ανέργους και εκπαιδευτικούς με την επίδειξη της αντίστοιχης κάρτας.

Για πολλούς ο χώρος δεν είναι γνωστός, αλλά αξίζει να τον επισκεφτεί κανείς.

Βασίλης Λ.

Πηγή:ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου